Nieuws

Anders-dan-anders woning

Deze nieuwbouwwoning in Ommen is nét even anders dan anders. Zo is de vloer gemaakt van schuimbeton en bestaat de voorkant uit een milieuvriendelijke kalkhennepgevel; twee duurzame manieren om de woning te isoleren. Ook in de rest van de woning kiezen de bewoners voor duurzame toepassingen. Onlangs hebben wij het Triple Solar-systeem geïnstalleerd. Dit systeem zorgt met zonnepanelen voor het opwekken van stroom en met pvt-warmtepomppanelen voor het verwarmen van water. De warmtepomp installeren we op een later moment in een nog te bouwen technische ruimte in de woning. Dankzij dit systeem is de woning volledig gasloos.

Ook het overige installatiewerk - de aanleg van elektriciteit, vloerverwarming, water, riolering en dakgoten - mogen wij hier verzorgen.

Verduurzamen vrijstaande woning Dalfsen

De nieuwe bewoners van deze vrijstaande woning in Dalfsen willen hun woning verduurzamen. Dat doen ze onder meer met pv-panelen voor het duurzaam opwekken van stroom en met zonnecollectoren voor het warm maken van water. De panelen hiervoor hebben we vorige week geplaatst. Begin oktober vervangen we de radiatoren door vloerverwarming. Dat is doorgaans een stuk energiezuiniger én comfortabeler. Wanneer de aannemer klaar is met de badkamerrenovatie en het plaatsen van de nieuwe keuken, kunnen we aan de slag om de ruimte voor de technische installatie te maken waar we de nieuwe boiler kunnen plaatsen.

Zelf stroom opwekken met 34 zonnepanelen

Al eerder schreven we over deze particuliere klant in Ommen, onder meer over de installatie van een water/water warmtepomp met eigen bron. Die pomp kent veel voordelen, maar er is ook een nadeel: het stroomverbruik stijgt, en daarmee dus ook de kosten voor stroom. En dus kozen de bewoners ervoor om ook hun eigen stroom op te wekken. Daarvoor hebben we 34 pv-panelen op het dak geplaatst. Omdat het dak op sommige momenten in de schaduw ligt, hebben we gekozen voor SolarEdge panelen met een power optimizer, waardoor het rendement hoger ligt dan bij gewone panelen. 

Tijhaar_zonnepanelen  Tijhaar_aanbreangen_panelen

SolarEdge panelen voor optimaal rendement

Een klant van ons in Hessem, nabij Dalfsen, wilde graag zonnepanelen waarvan hij het rendement zelf goed kan monitoren. We kozen voor 18 SolarEdge panelen op het dak van zijn woning. Het systeem is voorzien van een power optimizer die op elk paneel is aangesloten. Het voordeel hiervan is dat ieder paneel afzonderlijk rendement oplevert. Handig wanneer een paar panelen in de schaduw komen te liggen. Ook is de opbrengst per paneel te monitoren.

Oude boerderij wordt twee-onder-een-kapwoning

De oude boerderij naast camping Bergzicht in Giethmen is door de campingeigenaar gekocht en wordt momenteel grondig verbouwd tot een comfortabele twee-onder-een-kapwoning. Wij adviseren over het plan van aanpak, bedenken samen met de eigenaar, de aannemer en leveranciers creatieve en duurzame oplossingen voor onder meer het installatiewerk en voeren dit grotendeels uit. 
 
De eigenaar wilde beide woningen graag verwarmen met een pelletkachel/biomassaketel. Vanuit een apart stookhok waar de installatie staat, wordt de warmte getransporteerd naar een boilervat in de woning. Het warme water wordt vervolgens gebruikt voor vloerverwarming, laag temperatuur convectoren en warm tapwater voor beide woningen. Een warmteterugwininstallatie (wtw-installatie) zorgt voor de ventilatie. 
    
  

Pagina's